#3 Neptün'ün Gizemli Dünya Dışı Dünyası Nasıl Bir Yerdir? | Uzay Belgeseli
Download and listen anywhere
Download your favorite episodes and enjoy them, wherever you are! Sign up or log in now to access offline listening.
Description
🌍 Neptün, Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olarak bilinir. Dünya'dan 4 milyar milden daha uzakta yer alır, bu da onu çıplak gözle görülemeyecek kadar uzak yapar. Neptün, 23 Eylül 1846'da...
show moreNeptün, 23 Eylül 1846'da matematiksel hesaplamalarla keşfedilen ilk gezegendir. Uranüs'ten sonra teleskopla keşfedilen ikinci gezegendi, ancak özellikle onu arayan astronomlar tarafından keşfedilen ilk gezegendi. Mavi rengi nedeniyle Neptün adını Roma mitolojisindeki deniz tanrısından almıştır.
Güneş sisteminin eteklerindeki bu gizemli mavi devin keşfinin öyküsü oldukça ilginç ve sıra dışıdır. Newton fiziği için bir zaferdi, çünkü gezegenlerin hareketinin tamamen yerçekimi yasalarına tabi olduğunu kanıtladı.
Neptün, Uranüs'e yakın bir bileşime sahiptir ve her iki gezegen de ayrı bir "buz devleri" kategorisine yerleştirilir. Neptün, özel bir masmavi renk tonu ile parlak mavi bir renge sahiptir. Dışarıdan bakıldığında Uranüs'e çok benzer, hatta bu iki gezegen karıştırılabilir. Ancak Neptün'ün rengi daha doygun ve parlaktır.
Neptün gaz devlerinin en küçüğüdür. Fırtınalar gezegeni olarak da adlandırılan Neptün, güneş sistemindeki en güçlü rüzgarların merkezidir.
🔥 Hatırlatma olarak videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.
-------------------------
💥 Neptün Gezegeninin Dünya Dışı Dünyası:
- Neptün, güneş sistemindeki en uzak sekizinci gezegendir. Aynı zamanda çap olarak en büyük dördüncü ve kütle olarak en büyük üçüncü gezegendir. Aslında, Neptün'ün kütlesi Dünya'nınkinden 17 kat daha büyükken, çapı gezegenimizden sadece 4 kat daha büyüktür. Güneş sistemindeki en büyük 4. gezegen olmasına rağmen, Neptün'ün içine 58 Dünya'yı rahatlıkla sığdırabiliriz.
Dolayısıyla, Neptün'ün ortalama yoğunluğu sadece 1,6 g/cm3, yani Dünya'nınkinin yaklaşık üçte biri ya da suyunkinin yaklaşık bir buçuk katıdır.
Düşük yoğunluklar dört dev gezegenin karakteristik özelliğidir: Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün. Bu dördü arasında ilk ikisi en az yoğun olanlardır çünkü esas olarak gazdan oluşurlar. En yoğun olanlar ise Uranüs ve Neptün'dür çünkü esas olarak buzdan oluşmuşlardır.
Uranüs ile birlikte Neptün, daha küçük boyutları ve hidrojen ve helyumdan ziyade metan, amonyak ve su gibi uçucu elementlerden oluşan bileşimleri nedeniyle "buz devleri" olarak adlandırılan gaz devlerinin bir alt sınıfına aittir.
Neptün ile Güneş arasındaki ortalama uzaklık 4,5 milyar km'dir, bu da Güneş ile Dünya arasındaki ortalama uzaklığın yaklaşık 30 katıdır ve Neptün'ün yıldızımızın etrafında tam bir tur atması neredeyse 165 yıl sürer. Neptün ile Dünya arasındaki mesafe ise 4,3 ila 4,6 milyar km arasındadır.
12 Temmuz 2011'de Neptün, gezegenin 1846'da keşfedilmesinden bu yana ilk tam yörüngesini çizdi. Gezegenimizden bakıldığında, Neptün keşfedildiği günden bu yana farklı bir şekilde gözlemlenebilmektedir, çünkü Dünya'nın Güneş etrafındaki 365 günlük dönüş süresi Neptün'ün dönüş süresinin bir katı değildir.
Neptün'ün eksenel eğimi 28,3° olup, Dünya ve Mars'ın eksenel eğimine benzerdir. Bu nedenle gezegen benzer mevsimsel değişimler yaşar. Ancak Neptün'ün uzun yörünge dönemi nedeniyle mevsimlerin her biri yaklaşık kırk yıl sürer.
Neptün'ün sidereal dönüş periyodu yaklaşık 16 saat 7 dakikadır. Dünya'nınkine benzer bir eksenel eğim nedeniyle, uzun yılı boyunca sidereal dönüş periyodundaki değişiklikler önemli değildir.
Güneş sistemindeki tüm gezegenler arasında bu tür bir dönme Neptün'de en belirgin olanıdır. Bu da güçlü bir enlemsel rüzgar kaymasına yol açar.
-------------------------
🎬 Bugün programda:
- 00:00 - Giriş
- 02:15 - Neptün hakkında genel bilgiler
- 03:45 - Neptün'ün yörüngesi ve dönüşü
- 05:53 - Neptün'de Mevsimler
- 07:41 - Kütleçekim alanı ve yörüngesel rezonanslar
- 10:30 - Neptün'ün manyetik alanı
- 12:52 - Neptün Keşif Günü
- 17:31 - Neptün'ün Keşfi
- 22:30 - Neptün'ün oluşum hipotezi
- 26:00 - Neptün'ün iç yapısı
- 29:40 - Neptün'ün atmosferi
- 34:09 - Neptün'de İklim
- 40:00 - Büyük karanlık nokta nedir?
- 43:50 - Neptün'ün uyduları
- 46:27 - Gizemli Ay Triton
- 54:46 - Ay Proteusu
- 55:42 - Ay Nereid
- 56:32 - Ay Larissa
- 57:30 - Buz devi Neptün'ün halkaları
Information
Author | Orbinea Studio |
Organization | Orbinea / |
Website | - |
Tags |
Copyright 2024 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company
Comments