Mübadelede Kent Mekanlarının Dönüşümü: Midilli’nin Göçmen Mahalleleri

Jun 11, 2024 · 21m 25s
Mübadelede Kent Mekanlarının Dönüşümü: Midilli’nin Göçmen Mahalleleri
Description

Ege’deki geçmiş ve güncel göçleri tartıştığımız “Ege’yi Aşmak: Hareket Halindeki İnsanların Yüzyılı” podcast serisine tekrar hoşgeldiniz! Kısa bir ara vermeden önceki son bölümümüzde İstanbullu Rumları ve mübadelede gidenler kadar kalanların...

show more
Ege’deki geçmiş ve güncel göçleri tartıştığımız “Ege’yi Aşmak: Hareket Halindeki İnsanların Yüzyılı” podcast serisine tekrar hoşgeldiniz! Kısa bir ara vermeden önceki son bölümümüzde İstanbullu Rumları ve mübadelede gidenler kadar kalanların hikâyelerini konuşmuştuk. Sekizinci bölümde ise mübadelenin ve mübadillerin Yunanistan’a, özellikle de Midilli’nin ana kenti Mitilini’ye vardıklarında kentsel coğrafyayı ve kamusal alanı nasıl yeniden inşa ettiklerine odaklanacağız.

Bu haftaki konuğumuz Dimitra Glenti, Atina Ulusal Teknik Üniversitesi'nde mimarlık eğitimi aldı. Doktora derecesini, Midilli’de bulunan Ege Üniversitesi’nde Sosyal Antropoloji ve Tarih Bölümü’nden 2023 yılında tamamladı. Dimitra, “Şehrin Eteklerinde Yaşamak: Midilli’deki Mülteci Yerleşimlerinin Bir Araya Gelişi ve Dönüşümü” başlıklı tezinde Midilli'deki mülteci yerleşimlerinin oluşumuna ve dönüşümüne odaklandı.

Midilli’nin yerlisi olan Dimitri, bu bölümde hem bir yerlinin hem de bu alanda akademik çalışmalar yürüten bir araştırmacının gözünden Midilli’nin mekân tarihini anlatıyor. Çalışmalarında kentin mübadele öncesi yüzüne, mübadeleyle gelenlerin bu kamusal görüntüye nasıl etki ettiğine ve 1970’lere kadar adım adım bu mekânsallığın nasıl evrildiğine odaklanıyor. Dimitra bizlere Midilli’deki göçmen mahallelerinin yükselişi, bu mahallelerdeki sınıfsal arkaplanları ve toplumsal cinsiyet rollerini ve dahası, son yüzyılda tüm bu etkenlerin Midilli’yi mekânsal olarak nasıl dönüştürdüğünü farklı katmanlarıyla anlatıyor. Bir adalı olarak, 2015 ve sonrasında adaya gelen göçmenlerle araştırması sırasında mübadillerden duyduğu hikâyeler arasındaki ilintiler ışığında kent belleğine ve direnişe dair  Midilli’nin bir fotoğrafını çekiyor.  

Dimitra Glenti ile olan görüşmeyi Ozan Mirkan Balpetek yaptı. Bölümün dili İngilizce olduğundan, Dimitra’nın anlattıklarını yine Ozan Türkçe, Community Peacemaker Teams’den dostlarımız ise Yunanca olarak özetledi ve yorumladı.
show less
Information
Author Hafıza Merkezi
Organization Kerem Ciftcioglu
Website -
Tags
-

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Podcast Cover

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search