Yemeksepeti'ndeki bilgileri çalınan kullanıcıları neler bekliyor?
Download and listen anywhere
Download your favorite episodes and enjoy them, wherever you are! Sign up or log in now to access offline listening.
Description
Teknoloji dünyasında sıcak gelişmelerin yaşandığı bir haftayı daha geride bıraktık. Türkiye’nin en büyük online yemek alışverişi sitelerinden Yemeksepeti'ne siber saldırı düzenlendi ve önemli kullanıcı bilgileri çalındı. Yemek sipariş şirketi de...
show moreTürkiye’nin en büyük online yemek alışverişi sitelerinden Yemeksepeti'ne siber saldırı düzenlendi ve önemli kullanıcı bilgileri çalındı.
Yemek sipariş şirketi de yaptığı açıklamada, kullanıcıların ad ve soyadı, mail adresleri, telefon numaraları, adres bilgilerinin çalındığını ancak kredi kartı bilgileri ve sosyal medya hesabı bilgileri gibi verilerin güvende olduğunu duyurdu.
Bilgileri çalınan kullanıcılarına e-mail yoluyla bildirim yollayan şirket, şifrelerin güvende olduğunu söylese de yine de değişiklik yapılmasını tavsiye etti.
"Yemek Sepeti"ne ait web uygulama sunucusundaki bir zafiyetten yararlanılarak, 18 Mart'ta kullanıcı bilgilerinin bulunduğu veri tabanına, kimliği veri sorumlusunca belirlenemeyen şahıs ya da şahıslarca erişildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından yürütülen inceleme kapsamında yurt dışı kaynaklı IP adresleri tespit edildi.
Peki, bu veriler kimler tarafından ne amaçla çalınmış olabilir? Bu siber saldırının arkasında bazı ülkelerin olması ihtimal dahilinde mi?
Ahval editörleri Ali Abaday, Ali Aslangül ve Evren Dede, Teknofilia'da bu hafta Yemeksepeti skandalı başta olmak üzere teknoloji dünyasında yaşanan son gelişmeleri ele alıyor.
Programda, İtalyan donanmasında görevli bir subayın Rusya'ya gizli belge sattığı iddiasıyla gözaltına alınmasıyla ortaya çıkan casusluk hikâyesi de ele alındı.
İtalyan basınında "Soğuk Savaş" gibi başlıklarla haberleştirilen gelişmede Rusya’nın casusluk konusundaki artan girişimleri ve siber dünyadaki casusluklardaki rolleri tartışıldı.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın 10 kentilyon dolarlık asteroite gitme planı da bu haftanın konu başlıklarından.
Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağındaki 16 Psyche'in çapı 226 kilometre. Bilim insanlarının tahminlerine göre asteroit oluşumunu tamamlayamamış bir gezegenin çekirdeğinden koptu.
Tahminlere göre 16 Psyche asteroitinin tamamı değerli madenlerden oluşuyor.
NASA, Ağuston 2022'de 16 Psyche asteroitine doğru yola çıkacak. Yaklaşık 4 yıl sürecek yolculuğun ardından NASA'nın keşif sondası 16 Psyche asteroitine varacak.
Sonda, 2023'da Mars'ın yerçekimine girecek daha sonra 2026'da 16 Psyche'ten veri toplayacak noktaya ulaşacak.
Ahval editörleri, NASA’nın bu madenleri işletmesi durumunda oyun değiştirici bir düzen kurulacağını öngörüyorlar.
Yaptığı paylaşımlar ve icraatlarıyla teknoloji dünyasında hemen her hafta konuşulmayı başaran Elon Musk, Tesla’nın "dünyanın en büyük şirketi" olacağını öne süren tweetiyle tartışma yarattı.
Ancak, Twitter'daki paylaşımları ile piyasalarda sık sık dalgalanmalara milyarder girişimci, yaptığı paylaşımları kısa bir süre sonra sildi. Musk, geçtiğimiz günlerde Bitcoin kullanılarak Tesla marka araçların satın alınabileceğini açıklamıştı.
Forbes’in verilerine göre ise Tesla'nın değeri ise 600 milyar dolar seviyesinde seyrediyor.
Ahval editörleri, Tesla CEO’sunun yakın zamanda Bitcoin kullanılarak Tesla marka araçların satın alınabileceğini açıklaması ile bu iddianın paralellik oluşturabileceğine dikkat çekerek, spekülatif bir hareket olduğu görüşünü dile getiriyorlar. Musk’ın da bu durumun farkın vararak geri adım attığını düşünüyorlar.
Son olarak sosyal medya devi Facebook'un bünyesinde bulunan WhatsApp'in, akıbeti yılan hikâyesine dönen ödeme hizmetini Brezilya‘da yeniden başlatabileceği yolundaki gelişmeyi değerlendiren editörler, Brezilya Merkez Bankası'nın kısmen de olsa Facebook'a yeşil ışık yakması sonrası Visa ve Mastercard kartları ile WhatsApp kullanıcılarının birbirlerine para göndermelerine izin verilebileceğini kaydediyorlar.
Bu özelliğin Brezilya'da kullanıma girmesinin ardından Facebook'un asıl planı olan WhatsApp'a entegre edilecek sistem ile platform üzerinden alışveriş imkânı sunma adımının gelebileceği üzerinde duruluyor.
Information
Author | Ahval |
Organization | Ahval |
Website | - |
Tags |
Copyright 2024 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company
Comments